Kost och träning

Som jag sa för någon dag sen så ska man absolut vara nöjd över hur man ser ut och inte bry sig om vad normen eller andra säger, sålänge man själv mår bra och är nöjd över hur man ser ut! Däremot förespråkar jag absolut en sundare livsstil, så som äta bra och röra på sig, för det går inte att komma ifrån att man mår bättre både psykiskt och fysiskt när man tar hand om sig själv… Men vad menar jag då med en sundare livsstil?

Det första och absolut viktigaste man ska tänka på är att det inte bara finns två alternativ, vilket många verka tycka idag (antingen sitta hemma och inte göra någonting alternativt träna som en elitidrottare/fitnessmänniska). Det finns även någonting som kallas ”something in between” vilket kort och gott betyder just det, något däremellan. Hörde förresten tidigare idag att smutsigt vatten och undernäring inte är med på topp 10 listan över högsta riskfaktorer för dödsfall i världen längre, men däremot har högt kolesterolvärde och BMI gjort entre. Frågar du mig är detta skitläskigt och det kan vara värt att ha i åtanke…

Så vad kan man då göra för att slippa hamna i denna riskfaktor? OCH på ett sätt som man orkar hålla i längden?

När det kommer till maten är det faktiskt inte speciellt svårt, då det egentligen bara är att dra ner på vissa saker vi stoppar i oss. FÖRUTOM när det kommer till bröd (och självklart sötsaker som godis, kakor, kaffebröd, läsk mm)! Det är egentligen det enda (som i min mening) måste bort. Bröd är det absolut sämsta du kan trycka i dig. Oavsett mörkt eller ljust bröd… Helt ärligt, vänd på brödpaketet och läs innehållet. Det är SJUKT mycket kolhydrater och all den där mjölen blir bara som en stor degklump i magen. Sen att det även gör dig grymt sötsugen resten av dagen gör inte saken bättre. Precis som för många andra var detta min stora ”svaghet” innan, något jag absolut inte kunde vara utan. Men nu när jag i princip bara äter bröd ett fåtal gånger i månaden, så erkänner jag med glädje att bröd är något jag inte saknar och jag kan inte för hela mitt liv förstå att jag tyckte det var så gott förr!

När vi lagt det åt sidan så går vi över till det som de allra flesta av oss måste dra ner på och som vi äter på tok för mycket av… Det jag pratar om är pasta, potatis och ris. Jag köper att vissa vill ha detta till sin mat eller som en del av sin mat, men måste det vara i den utsträckning som det är för många idag? Jag köper det många tänker nu, jag behöver ha kolhydrater för att funktionera och orka med dagen. Men 4-6 potatisar till varje måltid, två gånger om dagen? Behöver du det måste du vara bland dom där elitidrottarna/fitnessmänniskorna som också tränar 2ggr per dag och gör av med det dubbla i kaloriväg än en vanlig person. Personligen har jag slutat med detta helt o hållet och käkar nu broccoli, haricot verts, blomkol mm istället (sjukt enkelt att steka snabbt med lite olja, frysta som färska). Men utöver det käkar jag precis som vanligt! Köttfärssås, korvstroganoff, fiskpinnar (vilket Alicia älskar), korv, kyckling av olika slag, you name it. Hittills har jag tappat 8 kilo, har hur mycket ork som helst och det märks att kroppen mår grymt bra! Sist men inte minst så är jag inte längre sugen på saker hela tiden, vilket är sjukt skönt. Och när jag väl blir det tar jag hellre ett äpple (rött typ Royal Gala) eller kvarg med bär och rinnande honung.

Hade tänkt gå in lite på träning/daglig motion också, men då detta inlägg blev mycket längre än väntat så får det bli till nästa inlägg! Hoppas detta har varit till någon hjälp och är det något ni undrar eller känner att jag missat kommentera gärna!

20150807_191047

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Kost och träning

 1. Hej Anton!

  Länge sedan! :) Håller helt med i det du skriver. För två år sedan ändrade vi vår kost och nu äter vi så gott som aldrig bröd, pasta, ris o potatis. Det här med att fylla på med en massa kolhydrater för att orka känns lite gammalmodigt. Vi är piggare än någonsin och lever ett väldigt aktivt liv. Min sambo gjorde en ironman i somras och då tankade han inte kolhydrater men det gick kanon ändå. 😉

  Må gott o träna väl!
  Linnea

  • Hej Linnea!
   Ja det var ett tag sen! =) Håller helt med, känns verkligen gammaldags att skylla på att man inte pallar med dagen om man inte käkar kolhydrater. Men det är klart, alla tycker olika.
   Kul att du läser och hoppas allt är bra med dig!
   Annton

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>